Mire jó a meditáció?

Mire jó a meditáció?

#meditáció #mindfulness #belsőegyensúly #flow

Egy olyan világban élünk, amiben mi magunk és környezetünk is folyamatosan zizeg, ahol bombáznak az ingerek, sok a bizonytalanság és a küzdés és ahol sokszor hiába vágyunk megnyugvásra, agyunk folyton hajt és pörög tovább. Nem meglepő tehát, hogy valóban sokszorosan megtérül a meditációra, a csendes elmélkedésre fordított idő, energia. Nem kell több órás elfoglaltságra gondolni, már napi 10-15 perc is sokat jelenthet.

Ha össze akarod szedni magad, mert úgy érzed, hogy nem bírod tovább és már tartalékaid legvégét fogyasztod, akkor szuper jó lehet például egy pár napos elvonulás, vagy egy hosszú hétvége gyerekek nélkül. Hát persze, ez klassz volna, de sokszor az van, hogy “sajna most ez egyszerűen nem fér bele, nem bírom megoldani”. Viszont érzed, tudod, hogy mihamarabb fel kell tankolnod valami útravalót, valamit, amivel tovább tudsz menni, különben felrobbansz vagy szétesik a rendszer körülötted vagy mindjártvalamiszörnyűdologtörténikhaezígymegytovább. Mihez kezdjek, hogy ne bolonduljak meg? – kérdezed sokadszorra. Nos, ez a valami amit “feltankolhatsz”, ez lehet egy olyan különleges mentális üzemanyag, amire a meditáció révén teszel szert.

Időnként szükségünk van a csendre, az egyedüllétre, arra, hogy magunkban legyünk, mert ebből tudunk újratervezni, újraindulni. Időről időre ismételten meg kell találnunk az erőt, az energiát a továbblépéshez. Szükségünk van arra, hogy ismét flow állapotba kerüljünk, hogy felélesszük magunkban azt az embert, aki lelkes odaadással képes foglalkozni különféle dolgokkal: a munkájával, a projektjeivel, a családjával, a barátaival, a világ fontos kérdéseivel. Muszáj időnként megállni és újra meg újra tudatosítani, hogy hol tartunk most és mit kell tennünk a továbblépés érdekében. Egyáltalán mi számít következő lépcsőfoknak és arra hogyan léphetünk fel?

Ha ezek vagy ehhez hasonló kérdések már egy ideje a fejedben járnak de nem tudsz időt szánni a megválaszolásukra így nyomasztóan feltornyosulnak, akkor úgy érzed, hogy értelmetlenül folyik ki az idő a kezeid közül és vég nélkül taposod a mókuskereket. Ettől nyilván még összetörtebbnek és kiszolgáltatottabbnak érzed magad. Na ez az a pillanat, amikor nincs miért tovább várni: a lelki egészséged megőrzése/visszaállítása érdekében változtass! Például kezdj meditálni. A meditáció révén gyógyítani tudjuk önmagunkat. Ez az öngyógyítás akkor működik igazán jól, ha nemcsak egy egyszeri nekibuzdulásra vetemedünk, hanem belemegyünk egy tartósabb vállalásba és a meditálás napi szokásunkká válik.

Hogyan működik a dolog? Meditáció során különféle neurofiziológai változások mennek végbe az agyban, ami olyan pszichológiai folyamatokra terjed ki mint az észlelés, a figyelem, az érzelmek kontrollja vagy az önazonosság érzése. A rendszeres gyakorlás során megváltoznak az agyi hullámok: a különböző tipusú meditációknak jellegzetes EEG mintázatuk van. Hétköznapi fogalmakkal ezt úgy lehetne kifejezni, hogy meditálás közben mintha kicsit lepucolnád, kiszellőztetnéd agyi barázdáidat, melyek hálásak a kapott simogatásért, megújulnak tőle, és így képessé válnak arra, hogy tovább szolgáljanak. Más szóval lehetőséget teremtesz arra, hogy megtaláld belső egyensúlyodat és visszatérj a középpontodhoz, ahonnan azután már biztonsággal nyúlhatsz ki újra a külvilág felé. Megtapasztalod, hogy egy vagy a világegyetemmel, hogy része vagy egy végtelen körforgásnak. Megéled az egységet önmagad és a rajtad kivűl álló dolgok között, és rájössz, hogy nem hibázhatsz, mert úgy vagy jó ahogy vagy, és bármit is teszel, csupáncsak teszed a dolgodat az életeddel: élsz.

A meditáláshoz nem kell nagyon sok trükk, de azért van pár dolog, aminek érdemes utánajárni mielött elkezded. Nagyon jó anyagokat találsz ehhez például a jogaklikk.hu-n, ahol néhány bevezetőt ingyenesen is megnézhetsz, az elmélethez pedig érdemes belehallgatnod az online buddhafm.hu rádióba.

Jó meditálást és feltöltődést kívánok!