Szervezetfejlesztés

Szervezetfejlesztés

Bármilyen szervezet tekinthető úgy, mint az emberi szervezet egésze: egy élő, folyamatosan változó és komplex rendszer, aminek az egészséges fejlődése kritikus a szervezet túlélése és virágzása szempontjából.
A szervezet egészének a fejlesztése során a szervezeti stratégiák, struktúrák, folyamatok is változnak.

Rengeteg egymással versengő téma van a szervezetben dolgozó emberekkel kapcsolatban, amivel egy vállalatnak foglalkoznia kell. Manapság az első három között biztosan szerepel a munkaerő megtalálásának és megtartásának a kérdése. Egy 2018-as LinkedIn felmérés szerint a munkatársak 94%-a NEM váltana munkahelyet, ha a cége megfelelő figyelmet fordítana a személyes fejlődési lehetőségeire, a karrierjére. Azaz úgy tűnik, valóban érdemes és megéri az emberek széleskörű fejlesztésébe időt, energiát, anyagi erőforrást fektetni, hogy azután hosszabb távon kevesebbet kelljen költeni a fluktuáció kezelésére és az új munkatársak megtalálására és beillesztésére.

A szervezetben együttműködő ember soha nincs egyedül: ezért mindig foglalkozom azzal is, hogy egy-egy megoldás, egy változás milyen hatást gyakorol a többi érdekeltre: a tulajdonosokra, a menedzsment tagjaira, az alkalmazottakra, az ügyfelekre, stb.
Az ügyfelemmel folytatott közös munka során rendszerben gondolkodunk: feltárjuk és a gyakorlatba helyezzük azokat az értékeket, melyekre építve megteremtődnek a szervezeti továbbfejlődés stabil feltételei. Egyszerű, de annál hatásosabb kultúraváltási játékokkal alakítjuk át mindennapi szokásainkat.

Mi történik a szervezetfejlesztés során?

A szervezet fejlesztése általában több párhuzamosan futó fejlesztő program keretében valósul meg, melyek között szerepelhet

  • tréning (például asszertív kommunikáció, visszajelzés adása, motiválás, felhatalmazás, konfliktuskezelés, időgazdálkodás, együttműködés, kulturális különbségek kezelése, stb.),
  • coaching (egyéni és/vagy team)
  • műhelymunka

Az egyes programelemek célja azonos és egy irányba mutatnak, hatásuk megjelenik egyéni, csoportos és szervezeti szinten is.

Melyek a leggyakrabban előforduló témák?

  • munkavállalói elkötelezettség fokozása
  • szervezeti kultúraváltás
  • tehetségek megtartására irányuló program
  • innovatív, magas teljesítményű csapatok
  • fluktuáció csökkentése
  • változás beindítása, kezelése

Együttműködő szakmai partnerem: