Vezetési technikák – tippek, fogások I.

Vezetési technikák – tippek, fogások I.

#vezetés #szervezés

Sokszor kapok ilyen kérdéseket vezetőktől:

„Szerinted nekem tényleg változtatnom kellene a vezetési stílusomon?

Mit kellene most tennem, ami ismerd el, nem mindennapi kihívás?

Hogyan oldjam meg ezt a helyzetet?”

És igazuk van. Egyre-másra kerülünk olyan helyzetbe, ami nem mindennapi kihívás elé állít minket. Noha tudjuk, hogy mindig létezik többféle jó megoldás, mégsem hagy nyugodni a gondolat, hogy akkor itt és most ebben a rendkívüli helyzetben vajon mi a saját legjobb megoldásunk?

Szerencsére számtalan jó vezetői példával lehet találkozni a mindennapokban, melyek inspirálnak, ötletet adnak, utat mutatnak. Egy ideje gyűjtögetem és most ebben a blog sorozatban osztom meg veletek azokat azokat a film- és sorozat részleteket, illetve élő, megtörtént vezetői eseteket, helyzeteket, melyek valami miatt nagy hatással voltak rám. Ez a “valami” hitem szerint a vezetői lét alfája és omegája. Olyan társas interakciókkal fogtok itt találkozni, amikben mesteri módon jelennek meg a vezetés fortélyai. Lesznek benne ismert és kevésbé ismert emberek és látni lehet majd, hogy annak ellenére, hogy eltérő karakterek, vezetőként mind letesznek valamit az asztalra.

Továbbá, amellett hogy sokat tanulunk majd ezekből a sztorikból, még jól is fogunk szórakozni ?.

Íme az első gyöngyszem:

Nos, hadd mutassam be II. Erzsébetet, a “leg”-ek királynőjét. Erzsébet a legidősebb brit uralkodóként 1952 óta, immár 68 éve áll rendíthetetlenül és lenyűgözően folyamatos szolgálatban. Ezzel a rekorddal egyébként túlszárnyalja a második helyezett Viktóriát, aki egy szintén nem rövid 64 éves uralkodási periódussal dicsekedhet.

Vajon mi párolódott le e hosszú évtizedek alatt a királynő vezetési stílusában? II. Erzsébet igazi példakép: viselkedése finom ugyanakkor lényegretörő, vannak kérdései mégsem magabizonytalan, tiszteletet vár el önmagával szemben és ő maga is ugyanazt nyújtja másoknak.

Az alábbi jelenetben a királynő és az első titkár közötti alig fél perces beszélgetésnek lehetünk szem- és fültanúi a Netflix The Crown című sorozatának jóvoltából. Két fő ok miatt került be a válogatásba:

1. Mert megmutatja mennyire fontos, hogy

  • olyan emberekkel vedd körül magad, akikkel bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni, akikre támaszkodni tudsz és akikkel hatékony, ütőképes csapatként tudsz együtt dolgozni;
  • közvetlen munkatársaiddal ne kelljen hosszasan magyarázkodni, hogy ki, mikor, mire gondol;
  • egy-egy kényesebb ügy kapcsán se kelljen játszmákba bonyolódni egymás között.

Van valami végtelen meghittség és egyben profizmus is abban, ahogy II. Erzsébet és a titkára már félszavakból is értik egymást. Persze az ilyesmi nem megy egyik napról a másikra, de ha hosszabb távon is jól működő kapcsolatokra vágysz, akkor ne sajnálj időt és energiát fektetni a bizalom kialakításába.

2. Mert ez a filmjelenet egy jó vezetői döntés eredménye,

amely azon a bátor felismerésen alapul, miszerint változtatni kell a fennálló helyzeten. A változás mindig kockázattal jár, főleg akkor, ha egy régóta bevált megoldást kell helyettesíteni egy újjal. Nos, itt éppen erről van szó: egyszer csak nyilvánvalóvá vált, hogy le kell cserélni a királyi család házi papját. Ez is egy olyan kényelmetlen lépés, amilyeneket általában halogatni szoktunk hogy elkerüljük az esetleges konfliktusokat. Erzsébet hozzáállása azonban nem ez volt: felvállalta a változtatásról szóló döntés felelősségét, s ezzel megnyitotta a teret egy sor pozitív folyamat elött.

Milyen tanulságokat szűrhetünk le tehát vezetőként a fenti jelenetből? Íme:

Első lecke: Légy tudatos partnereid kiválasztásában, és tegyél azért, hogy a bizalom kiépüljön és fenn is maradjon a munkakapcsolataidban.

Második lecke: Ne folytass struccpolitikát! Maradj éber, nézz szembe a helyzettel, ismerd fel a megváltozott körülményeket és vállald a szükséges változtatással járó felelősséget.

Jó gyakorlást kívánok hozzá!