Hatékony időgazdálkodás

Hatékony időgazdálkodás, ahogyan azt én szeretem

#időgazdálkodás #teszt

Nem ismerek olyan embert, akinek soha ne gyűlt volna meg a baja az időgazdálkodással. Ez is egy olyan készség, amin mindig van mit csiszolni, különösen most, amikor a koronavírus járvány lecsengőben van és egyszerre millió teendő tornyosul elöttünk, régi és új feladatok vegyesen.

Hogyan bírkózzunk meg mindezzel?

Először is higyjük el Eisenhowernek, az egykori amerikai elnöknek, hogy „ami fontos, az ritkán sürgős és ami sürgős, az ritkán fontos”.

Először is tehát rendezd sorba a sürgősség és a fontosság alapján az összes feladatodat. Ez a sorrend ezután vezérfonalként irányítja majd az egész napodat.

Minden feladat az alábbi négy csoport egyikébe fog kerülni:

  • Fontos is, sürgős is:

Ha van a napodban legalább 1-2 olyan dolog, ami ebbe a negyedbe tartozik a prioritási listádon, akkor valóban elégedetten dőlhetsz hátra megpihenni a nap végén.

  • Fontos, de nem sürgős:

Ehhez kell a legnagyobb erőfeszítés és tudatosság. Ha sikerül elérned, hogy az ilyen dolgok is beleférjenek az idődbe, akkor előre lépsz céljaid megvalósítása felé. A nap végén pedig feltöltődve gondolsz vissza arra, hogy ez a nap se telt el hiába.  

  • Sürgős, de nem fontos:

Ha az ilyen feladatokra szánod a legtöbb időt, akkor elmondhatod magadról, hogy keményen dolgozol. Mégis, a nap végén üresnek érzed magad, hiszen mindaz, amit csináltál, jelentéktelen volt számodra.

  • Nem sürgős, nem fontos:

Ha ebben a negyedben töltötted időd nagy részét, akkor estére a legkínzóbb bűntudat képes rádtörni. Ilyen tevékenység lehet pl. a céltalan böngészés a neten, olvasgatás a Facebookon, stb. Ha nem vagy éber, akkor ez a fajta időtöltés mint egy gyomnövény, alattomosan bekúszik a napodba, teret és időt foglalva magának.

Az egyes feladattípusokkal eltöltött idő jó eséllyel más és más érzéseket vált ki belőlünk: nem mindegy, hogy elégedetten, feltöltődve zárjuk a napot, vagy kiüresedve, ne adj ég bűntudattól, lelkiismeretfurdalástól gyötörten indulunk neki az éjszakának.

Töltsd ki és küldd el nekünk az alábbi linken elérhető rövid tesztet, hogy világos képet kapj arról, hányadán állsz most az időgazdálkodással. Az eredmények mellé jól használható eszközöket, tippeket is adunk neked, amiknek segítségével fejlődni tudsz a számodra kritikus területeken.

https://forms.gle/RfvafwwSpxuiZNu7A

Tapasztalni fogod, hogy tudatos hozzáállással meglepően gyorsan lényegi változást érhetsz el napjaid minőségében.